Glavna navigacija Sadržaj Sporedni sadržaj (sidebar) Podnožje

Svečani prijem ratnih vojnih invalida iz Ukrajine

 

Svečanom prijemu nazočili su državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, g. Ivan Vukić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, g. Nenad Križić, vojni izaslanik obrane Ukrajine brigadir Opanasiuk Volodymyr i tajnica Veleposlanstva Vita Holets sa suradnicima, kao i predsjednici i članovi tijela HVIDR-a RH.

U ime domaćina, nazočne je pozdravio predsjednik HVIDR-a RH, g. Josip Đakić, zaželjevši im dobrodošlicu na svečanom prijemu u uredu HVIDR-a RH. Na samom početku naglasio je kako se hrvatski ratni vojni invalidi dugi niz godina suočavaju sa teškim posljedicama stradavanja u Domovinskom ratu, te da u potpunosti razumiju probleme sa kojima se susreću ratni vojni invalidi Ukrajine, istaknuvši zadovoljstvo ovim susretom i mogućnošću daljnje suradnje u razmjeni iskustava i provođenju projekata međunarodne suradnje.

G. Ivan Vukić, državni tajnik, naglasio je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja aktivno pomaže ratnim vojnim invalidima Ukrajine kroz programe suradnje u kojima su, između ostalog, nedavno organizirali posjet ukrajinskih vojnih psihologa i psihijatara, te kako takve aktivnosti planiraju i nadalje razvijati.

Ratni vojni invalidi iz Ukrajine su bili izuzetno zadovoljni i počašćeni toplom dobrodošlicom, u otvorenom prijateljskom razgovoru iznijeli su svoja ratna iskustva kao i probleme sa kojima se oni i članovi njihovih obitelji susreću u svakodnevnom životu vezano za teške posljedice stradavanja u ratu. Posebno su izrazili zadovoljstvo nastavkom suradnje sa hrvatskim ratnim vojnim invalidima u razmjeni iskustava u rješavanju njihovih prava u zakonskom okviru putem državnih institucija Ukrajine, kao i razvijanje suradnje na međunarodnim projektima psihosocijalne rehabilitacije u cilju ublažavanja posljedica njihovih ratnih stradavanja.

Vojni izaslanik obrane Ukrajine brigadir Opanasiuk Volodymyr zahvalio je na toplom prijemu i naglasio kako su iskustva Hrvatske dragocjena ukrajinskim dragovoljcima i ratnim vojnim invalidima, te je izrazio želju za nastavkom daljnje komunikacije i razvijanja međunarodne suradnje.

 

 

Glavna navigacija Sadržaj Sporedni sadržaj (sidebar) Podnožje