Glavna navigacija Sadržaj Sporedni sadržaj (sidebar) Podnožje

Kratki osvrt o radu

Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH je dragovoljna zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a, udruženih radi zaštite i promicanja zajedničkih nacionalnih, humanitarnih, socijalnih, zdravstvenih, sportskih, kulturnih i drugih interesa i ciljeva, te zajedničkih uvjerenja.

VIZIJA, MISIJA, VRIJEDNOSTI I PRINCIPI DJELOVANJA

Nacionalna organizacija kvalitetnih i održivih udruga članica koje osiguravaju aktivno sudjelovanje hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata u razvoju civilnog društva.
Doprinijeti kvalitetnom i ravnopravnom sudjelovanju hrvatskih ratnih vojnih invalida u svim segmentima društva, te osnaživanju udruga članica kroz informiranje, edukaciju, zastupanje i senzibilizaciju javnosti, te promicanje vrijednosti Domovinskog rata.
Sukladno ciljevima djeluje na području branitelja i stradalnika, ljudskih prava i socijalne djelatnosti.
Vrijednosti i principi djelovanja očituju se u:

PROGRAMSKA POSTIGNUĆA

Inicijativa za osnivanje HVIDR-a RH nastala je 25. veljače 1992. od strane ranjenika teško stradalih u obrani suvereniteta RH koji su se nalazili na rehabilitaciji u Božidarevićevoj bolnici u Zagrebu. Osnivačka skupština Udruge održana je dana 25. travnja 1992. godine u Zagrebu. Od svoga osnivanja do danas HVIDR-a RH je bila i ostala najveća krovna udruga koja okuplja hrvatske ratne vojne invalide Domovinskog rata RH, kontinuirano radeći na socijalnoj i pravnoj zaštiti prava HRVI-a, zakonodavnoj analizi, inicijativi i prijedlozima za izradu svih Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (i izmjenama i dopunama), sudjelovanjem u raspravama na okruglim stolovima, tribinama i radionicama, te davanjem primjedbi i prijedloga za izmjene i dopune ostalih zakona kojima se reguliraju prava HRVI-a. Radi provođenja pravne i socijalne pomoći članovima Udruga od 2004. godine ima uposlenu pravnu savjetnicu koja uz pružanje pravne pomoći radi i na projektima Udruge. HVIDR-a RH provodi tradicionalne projekte u svrhu poboljšanja opće zdravstvene sposobnosti (fizičke i psihosocijalne) hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, u cilju njihove rehabilitacije nakon stradavanja u Domovinskom ratu, podizanju razine stvaralačko-rekreativne sposobnosti hrvatskih ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja, te stvaranju umjetničkih djela, poboljšanju razine života obitelji hrvatskih branitelja i HRVI-a, kao i širenju pozitivnog utjecaja na širu društvenu zajednicu. Udruga kontinuirano radi na prikupljanju donacija za pomoć članovima u teškoj materijalno-financijskoj situaciji, te organizira humanitarne izložbe i aukcije u svrhu prodaje umjetničkih djela sa ciljem pomoći hrvatskim braniteljima, te organizira prezentacije radova umjetnika HRVI-a putem izložbi, organiziranje humanitarne akcije umjetničkih djela i radova umjetnika HRVI-a i hrvatskih branitelja.
Udruga radi na projektima psihološkog i socijalnog osnaživanja, kao i podizanja kvalitete življenja hrvatskih ratnih vojnih invalida, povećanju razine osviještenosti, znanja i informiranosti članova udruge o njihovim zakonskim pravima, o problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu i na lokalnoj razini sa većom mogućnošću rješavanja istih. Upoznavanje sa studijama i istraživanjima o alarmantnim podacima o povećanom broju smrtnosti hrvatskih branitelja, te zajednički rad na edukativnoj prevenciji i uključivanju u akcije Ministarstva hrvatskih branitelja i zdravstvenih ustanova u svrhu smanjenja smrtnosti hrvatskih branitelja.
Udruga od 1992. godine kontinuirano djeluje u istom poslovnom prostoru za rad u vlasništvu RH s pravom korištenja na neodređeno vrijeme bez naknade, koji je u potpunosti opremljen PC opremom, uredskim namještajem i drugom opremom.
Tijekom 2017. HVIDR RH je bila korisnica financijske podrške temeljem Sporazuma o razvojnoj suradnji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koja je uvelike pomogla u normalizaciji rada i stabilizaciji Udruge, ulaganju u ljudske resurse i podmirivanju troškova hladnog pogona, kao i kvalitetnom provođenju aktivnosti i planiranih programa i projekta.

AKTIVNOSTI ZAJEDNICE ŽUPANIJSKIH ZAJEDNICA, UDRUGA I ČLANOVA HRVATSKIH VOJNIH INVALIDA DOMOVINSKOG RATA REPUBLIKE HRVATSKE U 2017. GODINI

Tijekom 2017. godine redovito su održavane sjednice tijela HVIDR-a RH, koje su sazivane i održavane meljem odredaba Statuta i Poslovnika, na kojima su, između ostalog, donesene odluke o planu i programu, te su usvojena sva izvješća o radu tijela.
Predsjednici i članovi tijela HVIDR-a RH sudjelovali su u obilježavanjima državnih blagdana i obljetnica iz Domovinskog rata, obilježavanju Bleiburške tragedije, kao i oslobodilačkih akcija Domovinskog rata. Isto tako, imenovani su nazočili održavanju dijela izlučnih natjecanja SŠNIDOR-a, te dijela skupština udruga u sustavu HVIDR-a RH.
Povodom 25. obljetnice osnivanja Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH 2017. godine, održano je svečano obilježavanje Dana HVIDR-a RH. Dana 25. veljače obilježavanje je započelo održavanjem sjednice Predsjedništva HVIDR-a RH u poslovnim prostojama udruge u Zagrebu, na kojoj su nazočili članovi Predsjedništva i predsjednici tijela HVIDR-a RH, a nakon održavanja sjednice izaslanstvo Predsjedništva je na zagrebačkom groblju Mirogoj položilo vijence i zapalilo svijeće u spomen svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u spomen svih nestalih i poginulih branitelja kod Spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Delegacija je položila svijeće ispred Spomenika HVIDR-a RH u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu. Obilježavanje je završeno održavanjem sjednice Glavnog odbora HVIDR-a RH, na kojoj su sudjelovali predsjednici tijela, svi predsjednici županijskih zajednica udruga u Republici Hrvatskoj i predsjednik HVIDR-a HVO Herceg-Bosne, nakon koje je organiziran svečani domjenak u uredu HVIDR-a RH.
Nakon uvodnih govora gostiju i članova HVIDR-a RH, podijeljene su zahvalnice svim članovima tijela HVIDR-a RH i ostalim zaslužnim osobama kao i donatorima koji su pomogli rad naše udruge i njezinih članica.
U povodu 72. godišnjice Bleiburške tragedije, dana 13.05.2017. na Bleiburškom polju u Austriji održana je središnja komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u organizaciji Počasnog Bleiburškog voda i suorganizaciji za liturgijski dio Ravnateljstva dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu. U program komemoracije i odavanju počasti žrtvama beliburške tragedije, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika žrtvama Beliburga I križnih putova, u ime hrvatskih ratnih vojnih vojnih invalida Domovinskog rata RH, sudjelovali su članovi Predsjedništva HVIDR-a RH, na čelu sa predsjednikom Josipom Đakićem.
Početkom 2017. završeno je snimanje dokumentarnog serijala „Heroji Vukovara” – III dio koji je bio sastavni dio projekta “Istina o Domovinskom ratu u RH I BiH” 2016. godine, u suradnji sa partnerskom umjetničkom organizacijom “Missart”, koji serijal je prikazan na prvom programu HTV-a od 13.1.2017. Navedenim projektom doprinijeli smo trajnom obilježavanju i spriječili od zaborava stradanje, patnju, junaštvo i domoljublje svih branitelja Vukovara. Dokumentarni serijal „Heroji Vukovara” snima se od kraja 2005. godine od strane umjetničke organizacije Missart, koja je bila partner na provođenju ovog projekta. Od početka je bilo predviđeno snimanje tri dijela serijala. Svaki dio ima deset epizoda koje traju oko 55 minuta te se bavi određenim dijelom obrane Vukovara. Prvi dio bavio se borbama u Borovu Naselju, a drugi je dio obuhvatio područje Sajmišta, dok se ovaj treći dio, snimao pod radnim naslovom GRAD, te se uglavnom fokusirao na Vukovar i strateške odrednice same bitke. Za potrebe projekta u prva dva serijala razgovaralo se sa oko 1000 ljudi, a snimljeno je njih 500. Prva dva dijela su prikazana na HTV-u sa izuzetnim uspjehom. Prvi dio najgledaniji je dokumentarni serijal u povijesti HRT-a. DVD-i serijala vjerojatno su najprodavaniji DVD proizvod u Hrvatskoj u zadnjem desetljeću, no to je teško reći jer nema službene statistike. U suradnji sa našim udrugama članicama Udrugom HVIDR-a Varaždin i ZU HVIDR-a Varaždinske županije kao drugim nositeljima određenih faza ovog projekta, HVIDR-a RH je u suradnji a Ministarstvom hrvatskih branitelja pomogla u realizaciji zadnje faze snimanja ovog velikog projekta. Treći dio serijala se bavio strateškim odrednicama vukovarske bitke odnosno njenom kompleksnošću i važnošću za stvaranje naše države, te su izvršeni razgovori sa preko 300 branitelja neposrednih sudionika obrane Vukovara, koji su svojim svjedočanstvima pridonijeli promicanju istine o Domovinskom ratu.
Početkom 2017. HVIDR-a RH je završila aktivnosti projekta “Istina o Domovinskom ratu u RH i BiH” temeljem ugovora o financijskoj potpori 2016., a koju suradnju nastavlja i 2017. godine sa partnerskom organizacijom Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata BiH u Mostaru organizacijom izložbi ratnih fotografija povodom 25. obljetnice HVO dana 7. travnja 2017. u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače. Organizacijom okruglih stolova o Domovinskom ratu u BiH te organiziranjem izložbe na 25. obljetnicu HVO-a promicali smo istinu o Domovinskom ratu, kao i hrvatske nacionalne, povijesne, kulturne, gospodarske i druge vrednote, obilježili ratne događaje, stradanje hrvatskih branitelja i nedužnih civilnih žrtava na prostoru BiH.

Temeljem razrade odredaba Operativnog i Financijskog plana HVIDR-a RH za 2017. kao i Strateškog plana za razdoblje od 2017. do 2020. planirane aktivnosti sudjelovanja u zagovaranju i praćenju provedbe javnih politika važnih za razvoj civilnog društva i programskog područja unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, tijekom 2017. očitovale su se u organizaciji okruglih stolova u suradnji sa Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, te je 29.03. održan seminar i interaktivna radionica pod nazivom “Digitalne tehnologije u jačanju mentalnog zdravlja hrvatskih branitelja“ u Domu hrvatskih branitelja u Zagrebu. Održano je predavanje s demonstracijom: „Uloga i mjesto digitalnih tehnologija u jačanju mentalnog zdravlja hrvatskih branitelja“, prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, FER, predavanje: „Bihevioralno-kognitivni modeli anksioznosti“, dr. sc. Danijela Žakić Milas, Klinika za psihijatriju „Vrapče“ , te predavanje: „Sam svoj psihoterapeut uz pomoć suvremene tehnologije“, prof. dr. sc. Miro Jakovljević, Klinika za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Isto tako, u okviru zajedničke suradnje HVIDR-a RH i FER-a, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, 19. rujna održan je okrugli stol na Kliničkom bolničkom centru Osijek i Medicinskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje je prof.dr.sc. Krešimir Ćosić – FER održao predavanje „Mogućnosti suvremenih digitalnih tehnologija u jačanju mentalnog zdravlja hrvatskih branitelja“. Predavanje je u nazočnosti medija pratilo pedesetak osoba, psihologa, psihijatara, te članova HVIDR-a RH i hrvatskih branitelja iz braniteljskih udruga Slavonije i Baranje. Uz FER, ostvarena je suradnja i sa dugogodišnjim partnerom i snimateljem većih projekata kao i dokumentarnih filmova HVIDR-a RH, g. Dubravkom Kovačom (Stara Lendava d.o.o.) radi snimanja dokumentarnog filma: Braniteljske bolnice – zdravstvena slika heroja“ uz praćenje svih aktivnosti HVIDR-a i demonstracije novih metoda liječenja branitelja, a koje aktivnosti se nastavljaju 2018. godine.
Predsjednik HVIDR-a RH, predsjednik Glavnog odbora i pravna savjetnica nazočili su radnim sastancima u Ministarstvu hrvatskih branitelja i Vladi RH vezano za donošenje Jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je donesen u prosincu 2017. te je stupio na snagu 1.1.2018. Predsjednik HVIDR-a RH sudjelovao je u radu Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja, kao i radu Odbora za ratne veterane, te je održan niz radnih sastanaka na temu prestanka propisane mjere smanjenja mirovina sa nadležnim institucijama. Na temelju našeg zahtjeva, donesena je Odluka Vlade RH da sa danom 1. rujna 2017. prestaje primjena iste mjere smanjenja mirovina. Na prijedlog predsjednika HVIDR-a RH, pravna savjetnica je imenovana u Povjerenstvo Vlade RH za osobe sa invaliditetom na kojem će pratiti propise vezano za prava osoba sa invaliditetom u svrhu zaštite prava HRVI-a.
Predsjednik HVIDR-a RH sudjelovao je u Bruxellesu u Europskom parlamentu na Konferenciji „Rasvjetljavanje istine o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu“. Na konferenciji su uz predstavnike Europske komisije i UN-a sudjelovale neke od obitelji osoba nestalih tijekom rata u Hrvatskoj, kao i potpredsjednik Hrvatskog sabora. Bila je to izvrsna prigoda da predstavnici naših institucija, braniteljskih udruga i stradalnika Domovinskog rata u srcu Europe upoznaju i europske institucije s istinom i ponovno progovore o problemu da je još uvijek nepoznata sudbina više od 1500 osoba te mjesto ukopa posmrtnih ostataka više od 400 smrtno stradalih osoba.

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 23. listopada u Mariji Bistrici, pravna savjetnica HVIDR-a RH sudjelovala je na pripremnom sastanku u okviru EU projekta „Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije iz Domovinskog rata, kao i članovi predsjedništva i Glavnog odbora na dva sastanka u Zagrebu i Osijeku.

U organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, 06. i 07. studenog u Zadru pravna savjetnica Danijela Perić je sudjelovala na koordinacijskom sastanku s predstavnicima svih udruga uključenih u provedbu Razvojne suradnje u području centara znanja za društveni razvoj u RH, kao predstavnica HVIDR-a RH – 9. Centar znanja.
U sklopu pružanja pravne pomoći članovima, pravna savjetnica je radila na konkretnom rješavanju prava članova koja su se najviše očitovala u realizaciji pravnog statusa HRVI-a i rješavanja prava iz mirovinskog osiguranja HRVI-a i pripadnika HVO-a, žalbi u upravnom postupku na rješenja ureda državne uprave, kao i rješenja područnih službi HZMO-a, te tužbi za pokretanje upravnih sporova na rješenja Ministarstva hrvatskih branitelja i Središnje službe HZMO-a. Posebice se problemi javljaju kod realizacije prava iz stambenog zbrinjavanja radi velikih problema HRVI-a koji dugo čekaju na rješavanje stambenog statusa, te problema sa deložacijama branitelja i HRVI-a.

Projekti odobreni na natječajima Ministarstva hrvatskih branitelja 2017. godine:
23. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata – 23 SŠNIDOR, Pravodobnim informiranjem, edukacijom i umjetnošću do prevencije smrtnosti hrvatskih branitelja – istražimo mogućnosti radi bolje budućnosti, Edukacijom, perom i pjesmom kroz oluje sjećanja za trajno i dostojanstveno vrednovanje Domovinskog rata u RH i BiH – neka se žrtve nikad ne zaborave (partner Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata BiH i Dječji zbor Zagrebački anđeli) i Suradnja sa udrugama iz drugih zemalja (partner HVIDR-a HVO Herceg-Bosne).
Temeljem provođenja projekata 2017. godine i odluka Glavnog odbora HVIDR-a RH, u razdoblju od 13.-15. listopada u Makarskoj održan je 23. SŠNIDOR. Natjecanje je održano pod Visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade RH, Andreja Planekovića, te uz supokroviteljstvo Splitsko-dalmatinske županije i Grada Makarske. Natjecanje je održano u počast preminulom dugogodišnjem članu Provedbenog odbora SŠNIDOR-a i predsjedniku Udruge HVIDR-a Makarska pok. Damiru Zukiću.
SŠNIDOR je sportsko natjecanje koje je prvi puta održano 1993. godine u Makarskoj, u sklopu ustrooja MORH-a. Natjecanje je kontinuirano održavano dva desetljeća, osim 2003., a ove je godine Makarskoj ponovo pripala čast da po četvrti put bude domaćin ovog tradicionalnog projekta HVIDR-a RH. Osnovna svrha organiziranja je briga o promicanju športskih i rekreativnih aktivnosti članova, radi unapređenja opće zdravstvene sposobnosti HRVI-a, te provođenje psihičke i zdravstvene rehabilitacije u svrhu lakšeg uključivanja u društveni život nakon stradavanja u Domovinskom ratu.

Tisuću sportaša, invalida Domovinskog rata iz svih 20 hrvatskih županija, kao i Grada Zagreba, te ekipe HVIDR-e Herceg-Bosne natjecalo se na sportskim terenima u Makarskoj, Trilju i Sinju u 28 kategorija i to u 10 disciplina – boćanju, visećoj kuglani, elektronskom pikadu, kuglanju, plivanju, stolnom tenisu, streljaštvu, šahu, sportskom ribolovu, dok je već tradicionalno prva disciplina bila utrka u invalidskim kolicima. I ove godine prvo mjesto osvojio je Ivica Vujica, član ekipe HVIDR-e Grada Zagreba.
Natjecanje je završeno podjelom medalja i pehara najboljim sportašima 14. listopada u hotelskom naselju Alem u Baškom polju”. U deset sportskih disciplina najviše bodova, sakupila je ekipa HVIDR-e Grada Zagreba, pobijedivši u pet disciplina: elektronski pikado, kuglanje, plivanje, šah I utrka u invalidskim kolicima, koja je time obranila prošlogodišnji primat u konkurenciji 22 postave iz svih hrvatskih županija, Grada Zagreba te predstavnika HVIDR-e HVO Herceg Bosne. Drugo mjesto osvojili su invalidi sportaši iz HVIDR-e Virovitičko-podravske županije čime su ponovili prošlogodišnji povijesni uspjeh i pobjedu u discipline viseće kuglane, dok je treća HVIDR-a Zagrebačke županije, a domaćin Splitsko-dalmatinska županija je bila najbolja u boćanju, Istarska županija u športskom ribolovu, Karlovačka u streljaštvu, a Varaždinska u stolnom tenisu. Trofej fer play osvojila je ekipa Splitsko-dalmatinske županije.

Slijedom provođenja programa Promicanje suradnje sa udrugama iz drugih zemalja – HVIDR-a HVO H-B, obilježene su sve obljetnice Domovinskog rata u RH i BiH, organizirana su izlučna i završno natjecanje HVIDR-a HVO-HB od 22. do 24. rujna 2017. u Drveniku, te je najbolje plasirana ekipa HVIDR-a HVO HB sudjelovala na 23.-om SŠNIDOR-u 13.-15. listopada u Makarskoj, dok je zajednička tribina održana 13. listopada nakon redovnog Sabora HVIDR-a RH budući da je tema bila donošenje novog Jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji – kroz prava branitelja i HRVI-a pripadnika HVO-a.

Također je slijedom provođenja projekta Suradnje sa udrugama iz drugih zemalja i realizacije aktivnosti prijenosa znanja u okviru programskog područja u kojem djeluje naša udruga temeljem Sporazuma o razvojnoj suradnji, 24. ožujka 2017. organiziran radni sastanak sa predstavnicima udruga veterana iz Ukrajine. Sastanku su nazočili predsjednici i članovi tijela HVIDR-a RH, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, Ivan Vukić, pomoćnik ministra Nenad Križić, vojni izaslanik obrane Ukrajine brigadir Opanasiuk Volodymyr i tajnica Veleposlanstva Vita Holets sa suradnicima. Predsjednik HVIDR-a RH je naglasio kako se hrvatski ratni vojni invalidi dugi niz godina suočavaju sa teškim posljedicama stradavanja u Domovinskom ratu, te je objasnio dugogodišnje aktivnosti udruge u cilju rješavanja prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kroz razne vidove suradnje sa nadležnim državnim tijelima, posebno ističući dobru suradnju sa sadašnjom vlasti na izradi Jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Početkom 2018. u sklopu realizacije projektnih aktivnosti dogovorena je organizacija uzvratnog posjeta u Ukrajinu u cilju provođenja projekta suradnje sa udrugama iz drugih zemalja u razmjeni iskustava i pomoći naših udruga u svrhu prijenosa znanja u praćenju i provedbi utjecaja na javne politike i partnerskog odnosa sa nadležnim državnim tijelima u postupku izrade i donošenja zakona kojima se reguliraju prava branitelja radi pomoći u adekvatnom rješavanju prava veterana Ukrajine u zakonskom okviru putem njihovih državnih institucija, kao i razvijanje suradnje na međunarodnim projektima psihosocijalne rehabilitacije u cilju ublažavanja ratnih posljedica i uključivanja u društveni život.

Temeljem provođenja Plana i programa za 2017. godinu, u sklopu aktivnosti projekta “Pravodobnim informiranjem, edukacijom i umjetnošću do prevencije smrtnosti hrvatskih branitelja – istražimo mogućnosti radi bolje budućnost” Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH organizirala je 11. Umjetničku koloniju pod nazivom „Umjetnošću do puta istine i slobode – za Domovinu i generale“ u vremenskom razdoblju od 22. do 25. studenog 2017. u Planinarskom domu „Ačkova hiža“ u Krapini, Općina Petrovsko. Do sada su domaćini – gradovi održavanja umjetničkih radionica HVIDR-a RH bili Šibenik, Zadar, Virovitica, Makarska, Krapina i Kaštela.

Umjetnička kolonija HVIDR-a RH je rekreativno-stvaralačka radionica na kojoj je ove godine sudjelovalo 30 umjetnika – članova udruga u sustavu HVIDR-a RH i hrvatskih branitelja u cilju realizacije programa psihosocijalne rehabilitacije hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, razvijanja njihovih umjetničkih i stvaralačko-rekreativnih sposobnosti. Tijekom održavanja ove kolonije izrađeno je više od 80 umjetničkih djela – slika i skulptura, a umjetnici su se koristili slijedećim tehnikama: ulje, akril, pastel, kao i kiparstvo u drvetu i kamenu. Osim slikara i kipara, sudjelovali su i pjesnici koji prate rad radionice i obavljaju poslove vezane za potrebe izrade kataloga za održavanje humanitarne aukcije.
Organizatori projekta su Glavni odbor i Predsjedništvo HVIDR-a RH, a voditelj umjetničke radionice je renomirani umjetnik, hrvatski ratni vojni invalid g. Antun Ferbežar-Tonča.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je od samog početka prepoznalo vrijednost ovog dugogodišnjeg projekta HVIDR-a RH, te je redovito pomagalo u njegovoj realizaciji na dobrobit hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata. Od prve radionice održane davne 2006. godine, umjetnici su izradili preko 600 umjetničkih djela i skulptura koje su bile ponuđene na humanitarnim aukcijama i izložbama koje su se održavale svake godine u cilju prikupljanja sredstava za pomoć u obrani hrvatskih branitelja, te prezentaciji radova umjetnika HRVI-a u RH i inozemstvu.
I ove godine umjetnička radionica organizirana je u svrhu psihosocijalne rehabilitacije i unapređenja zdravstvenih sposobnosti hrvatskih branitelja i HRVI-a, stvaranja fundusa umjetničkih djela HVIDR-a , te organiziranju tradicionalne humanitarne aukcije i izložbe koja će održati tijekom 2018. godine. Sav prihod aukcije namijenjen je obrani hrvatskih branitelja, kao i pomoći hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata u teškoj materijalno-egzistencijalnoj i zdravstvenoj situaciji. Dio fundusa umjetničkih djela biti će prezentiran na izložbama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu tijekom ove i slijedeće godine.

Temeljem provođenja Plana i programa za 2017. godinu, u sklopu aktivnosti projekta “Pravodobnim informiranjem, edukacijom i umjetnošću do prevencije smrtnosti hrvatskih branitelja – istražimo mogućnosti radi bolje budućnosti” Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH organizirala je 17. Redovni izvještajno-izborni Sabor HVIDR-a RH koji je održan 13. listopada u Makarskoj.
Na Saboru na kojem je sudjelovalo 250 delegata usvojena su izvješća o radu svih tijela za mandatno razdoblje 2013.-2017: Predsjedništvo, Glavni odbor, Sud časti i Nadzorni odbor, financijsko izvješće 2016. i 2017. (I.-VI) godine, usvojen je Operativni i financijski plan za 2018, te su održani izbori za nove članove tijela. Za novo mandatno razdoblje iduće četiri godine ponovo je izabran predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić, za dopredsjednika prvi put je izabran Ante Tandara (Grad Zagreb), a za predsjednika Glavnog odbora ponovo je izabran Josip Periša. U iduće četiri godine na čelu Suda časti biti će predsjednik Jure Milas (Splitsko-dalmatinska županija), a na čelu Nadzornog odbora Mirko Korbar (Osječko-baranjska županija).

Nakon radnog dijela Sabora, održana je javna tribina HVIDR-a RH na kojoj je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata I članovima njihovih obitelji u kojoj raspravi su sudjelovali delegati sabora i sudionici tribine.

Obzirom da su četiri projekta odobrena od strane Ministarstva hrvatskih branitelja u rujnu 2017. vezana za rok realizacije do svibnja 2018. u tijeku je provođenje pripremnih radnji za realizaciju ostalih planiranih projektnih aktivnosti, organiziranje okruglih stolova i edukacija HVIDR-a RH i njezinih članica na području djelovanja promicanja vrijednosti Domovinskog rata, kao i unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, koje aktivnosti će biti predmet izvješća u slijedećem izvještajnom razdoblju, a posebice se ističu aktivnosti suradnje sa partnerima Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata BiH, HVIDR-om HVO Herceg-Bosne, kao i umjetnicima i Dječjim zborom Zagrebački anđeli na snimanju pjesama o braniteljima i sjećanju na Domovinski rat -multimedijalne aktivnosti oživljavanja sjećanja na Domovinski rat kroz edukaciju djece i mladih.

Glavna navigacija Sadržaj Sporedni sadržaj (sidebar) Podnožje